JO­EN­SUU / Ar­to Miet­ti­nen

Tapio Bergholm pistäytyi luennoimmassa SDP:n veteraanijäsenten Wanhojen Toverien syyskauden avauksessa työväentalolla.

Itä-Suo­men yli­o­pis­ton his­to­ri­an pro­fes­so­ri Juk­ka Kor­pe­lan jää­hy­väis­lu­en­to toi vii­me vii­kol­la Jo­en­suu­hun vie­rai­lul­le myös laa­jas­ti työ­mark­ki­noi­ta, po­li­tiik­kaa ja am­mat­tiyh­dis­tys­lii­ket­tä tut­ki­neen do­sent­ti Ta­pio Berg­hol­min. Sa­mal­la vie­rai­lul­la Berg­holm pis­täy­tyi lu­en­noim­mas­sa myös SDP:n ve­te­raa­ni­jä­sen­ten Wan­ho­jen To­ve­rien syys­kau­den avauk­ses­sa työ­vä­en­ta­lol­la.

Berg­holm kävi ti­lai­suu­des­sa läpi vas­ti­kään il­mes­ty­nyt­tä SDP:n his­to­ri­a­sar­jan vii­det­tä osaa, do­sent­ti Mat­ti Han­ni­kai­sen kir­joit­ta­maa Uu­dis­tu­va puo­lue ja hy­vin­voin­ti­val­tio – Sdp:n his­to­ria 5 vuo­det 1957–1975. Kir­ja jul­kais­tiin puo­lu­een 125-vuo­tis­juh­lien yh­tey­des­sä ja se jat­kaa sar­jaa, jon­ka edel­li­siä osia ovat ol­leet kir­joit­ta­mas­sa muun mu­as­sa VTT Mik­ko Ma­jan­der ja pro­fes­so­ri Han­nu Soik­ka­nen. Hank­kee­seen kuu­luu myös op­tio 6. osas­ta vuo­des­ta 1977 eteen­päin.

Berg­hol­min mie­len­kiin­toi­set taus­toit­ta­vat tie­dot ja spe­ku­loin­nit tun­tui­vat viih­dyt­tä­vän Wan­ho­jen To­ve­rien pai­kal­le saa­pu­nei­ta kuu­li­joi­ta.

Sar­jan vii­den­nes­sä osas­sa käy­dään läpi Väi­nö Tan­ne­rin kau­si (1957–63), jol­loin SDP ha­jo­si ja ajau­tui vuo­sia kes­tä­nee­seen op­po­si­ti­o­kau­teen. Uu­den pu­heen­joh­ta­jan Ra­fa­el Paa­si­on joh­dol­la SDP voit­ti vuo­den 1966 edus­kun­ta­vaa­lit ja pa­la­si pää­mi­nis­te­ri­puo­lu­eek­si. Mur­ros­kau­si ja kan­sain­vä­li­set il­mi­öt hou­kut­te­li­vat puo­lu­ee­seen nuo­rem­paa ja kou­lu­tet­tua su­ku­pol­vea, joka ky­see­na­lais­ti van­ho­ja aja­tuk­sia ja ta­voit­te­li uu­den­lais­ta yh­teis­kun­taa. So­si­a­li­de­mok­raat­tien puo­lu­e­ha­jaan­nus päät­tyi.

SDP ha­lu­si te­ol­lis­taa ja ra­ken­taa oi­keu­den­mu­kai­sem­man yh­teis­kun­nan. Suo­mi osal­lis­tui ai­kai­sem­paa tii­viim­min eu­roop­pa­lai­seen ta­lou­syh­teis­työ­hön, ja mo­net hy­vin­voin­ti­val­ti­on ins­ti­tuu­ti­ot muo­tou­tui­vat. Vuo­si­lo­mat, työt­tö­myys­tur­va, eläk­keet, sai­raus­va­kuu­tus, pe­rus­kou­lu, ter­veys­kes­kuk­set ja las­ten päi­vä­hoi­to edis­ti­vät tasa-ar­voa ja ra­ken­ne­muu­tos­ta. Re­for­mei­hin si­säl­tyi eri­mie­li­syyk­siä ja kamp­pai­lua, mut­ta myös yh­teis­työ­tä niin edus­kun­nas­sa, hal­li­tuk­sis­sa kuin etu­jär­jes­tö­jen kans­sa.

Berg­hol­min mie­len­kiin­toi­set taus­toit­ta­vat tie­dot ja spe­ku­loin­nit tun­tui­vat viih­dyt­tä­vän Wan­ho­jen To­ve­rien pai­kal­le saa­pu­nei­ta kuu­li­joi­ta, ja vi­rit­ti­vät mo­nia myös ai­het­ta kos­ke­viin jat­ko­kes­kus­te­lui­hin. Berg­holm taus­toit­ti ajan­ku­vaa mu­kaan­sa tem­paa­val­la ta­val­la myös pre­si­dent­ti Mau­no Koi­vis­ton osal­ta kir­joit­ta­man­sa, Koi­vis­ton elä­mää ku­vaa­van elä­mä­ker­ta­sar­jan poh­jal­ta. Sekä SDP:n his­to­ri­a­kir­jaa et­tä Berg­hol­min Koi­vis­ton elä­mä­ker­ta­sar­jaa sai os­taa ti­lai­suu­des­ta myös mu­kaan­sa.