Kyllä on tunnustettava, että kesä on takana. Hyvä ja lämmin kesä. Minulla on tapana käydä kesäisin alueen kesäteattereissa, joissa pääosin harras­ta­ja­näyt­telijät antavat parastaan.

On­nek­si meil­lä Suo­mes­sa on ri­kas kult­tuu­ri­tar­jon­ta, jota tu­e­taan yh­teis­kun­nan va­roin, jot­ta mah­dol­li­sim­man moni suo­ma­lai­nen pää­see naut­ti­maan niin te­at­te­ris­ta, elo­ku­vis­ta, ku­va­tai­tees­ta kuin mu­sii­kis­ta­kin. Kui­ten­kin tu­es­ta huo­li­mat­ta mo­nel­le lap­si­per­heel­le tai pie­ni­tu­loi­sel­le li­put ta­pah­tu­miin ovat jo nyt kal­lii­ta, ei­kä va­raa nii­den nos­toon to­del­la­kaan ole.

Hal­li­tuk­sen bud­jet­ti­rii­hes­tä lei­jui syn­kät pil­vet kult­tuu­rie­lä­män yl­le. Tämä oli odo­tet­ta­vis­sa, sil­lä ny­kyi­nen val­ti­on­va­rain­mi­nis­te­ri, pe­rus­suo­ma­lais­ten pu­heen­joh­ta­ja Pur­ra sa­noi jo vii­me edus­kun­ta­vaa­lien yh­tey­des­sä, et­tä ”kult­tuu­ri on luk­sus­pal­ve­lu, jo­hon täl­lä het­kel­lä va­li­tet­ta­vas­ti Suo­mes­sa me­nee lii­kaa ra­haa” (HS 22.3.2023) Tämä lau­sah­dus konk­re­ti­soi­tui nyt pää­tök­sik­si isois­ta kult­tuu­rie­lä­män leik­kauk­sis­ta. Ei­kä leik­kauk­set jää vain tä­hän vuo­teen, sil­lä ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri­ös­sä val­mis­tel­laan uu­sia sääs­tö­jä myös tu­le­vil­le vuo­sil­le.

Te­at­te­rei­den ar­jes­sa tämä tar­koit­taa hen­ki­lös­tön vä­hen­tä­mis­tä ja oh­jel­mis­ton su­pis­ta­mis­ta. Leik­kauk­set ka­ven­ta­vat esi­tys­toi­min­taa ja suur­tuo­tan­toi­hin esi­mer­kik­si mu­si­kaa­lei­hin ei ole enää va­raa, kos­ka tuen vä­hen­ty­es­sä lip­pu­jen hin­nat kar­kaa­vat kä­vi­jöi­den kä­sis­tä. Käy­tän­nös­sä te­at­te­ri­vie­rai­lut eri paik­ka­kun­nil­la vä­he­ni­si­vät tai jopa lop­pui­si­vat. Tämä oli­si eri­tyi­ses­ti pie­nien paik­ka­kun­tien kult­tuu­ri­tar­jon­nal­le iso is­ku.

Nyt tar­vi­taan si­vis­tyk­sen puo­les­ta tais­te­li­joi­ta, kult­tuu­ri kuu­luu kai­kil­le.

Elo­ku­va­sää­tiö ra­hoit­taa vuo­sit­tain lu­kui­sia ko­ti­mai­sia elo­ku­via. Jos leik­kauk­set to­teu­tu­vat suun­ni­tel­lus­ti vä­hen­täi­si se tuo­tan­to­tu­kea use­an ko­ti­mai­sen pit­kän elo­ku­van ver­ran. Ja kun sa­maan ai­kaan isot sääs­töt koh­dis­tu­vat myös Yleis­ra­di­oon on ko­ti­mais­ten draa­ma­tuo­tan­to­jen osuus oh­jel­ma­tar­jon­nas­sa vä­he­ne­vä. Kui­ten­kin Yleis­ra­di­o­ta kos­ke­va lain­sää­dän­tö vel­voit­taa oh­jel­ma­toi­min­nas­saan eri­tyi­ses­ti tu­ke­maan sekä suo­ma­lais­ta kult­tuu­ri­pe­rin­töä et­tä kult­tuu­rin mo­ni­nai­suu­den vaa­li­mis­ta.

Eri­tyi­sen huo­lis­sa­ni olen lap­sis­ta ja nuo­ris­ta, joi­den kult­tuu­ri­tar­jon­ta ja kult­tuu­ri­kas­va­tus on vaa­ras­sa. Eri­ar­voi­suus kas­vaa, kun vain osa heis­tä pää­see naut­ti­maan kult­tuu­rie­lä­myk­sis­tä, mut­ta yhä suu­rem­pi jouk­ko jää nii­den ul­ko­puo­lel­le. Kult­tuu­ril­la on val­ta­va mer­ki­tys lap­sen ja nuo­ren kas­vun ja ke­hi­tyk­sen tu­ke­mi­ses­sa, pu­hu­mat­ta­kaan sii­tä mi­ten pal­jon se tuot­taa iloa, toi­voa ja uu­sia nä­kö­kul­mia.

On hyvä huo­ma­ta, et­tä alan vai­ku­tus kan­san­ta­lou­teen ja työl­li­syy­teen on mer­kit­tä­vä. Tai­de- ja kult­tuu­ri­a­la työl­lis­tää jopa noin 130 600 ih­mis­tä (Ti­las­to­kes­kus 2024), ta­pah­tu­ma-alal­la puo­les­taan työs­ken­te­lee kaik­ki­aan noin 200 000 hen­ki­löä eli kult­tuu­ri­a­la työl­lis­ti noin 2,7 % koko maan työl­li­sis­tä vuon­na 2022 (Ti­las­to­kes­kus 2023a). Leik­kauk­set osu­vat suo­raan tä­hän vä­keen.

Nyt tar­vi­taan si­vis­tyk­sen puo­les­ta tais­te­li­joi­ta, kult­tuu­ri kuu­luu kai­kil­le.

Lo­puk­si ha­lu­an on­ni­tel­la leh­teä uu­des­ta upe­as­ta ni­mes­tä ja le­vi­kin laa­jen­nuk­ses­ta. Koko Itä-Suo­mi tar­vit­see oman aat­teel­li­sen leh­ten­sä, jota teh­dään yh­des­sä.

Tuu­la Vää­täi­nen

kan­sa­ne­dus­ta­ja (sd)