Omaishoidolla tarkoitetaan ikääntyneen, vammaisen tai sairaan henkilön hoitamista omaisen tai muun läheisen henkilön toimesta.

Hoi­to­suh­de voi ke­hit­tyä hi­taas­ti hoi­det­ta­van lä­hei­sen avun­tar­peen li­sään­ty­mi­sen seu­rauk­se­na tai äkil­li­ses­ti sai­raus­koh­tauk­sen, on­net­to­muu­den tai eri­tyis­tä hoi­vaa tar­vit­se­van lap­sen syn­ty­män myö­tä. Omais­hoi­toon liit­tyy ai­na sai­rau­den tai vam­man mu­ka­naan tuo­ma elä­män­muu­tos koko per­heel­le.

Omais­hoi­ta­jia on Suo­mes­sa pal­jon. Lä­heis­tään pää­a­si­al­li­ses­ti aut­ta­via on Suo­mes­sa noin 350 000 hen­ki­löä. He var­mis­ta­vat avun­tar­vit­si­jan mah­dol­li­suu­den elää omas­sa ko­dis­saan mah­dol­li­sim­man pit­kään ja te­ke­vät näin hy­vin ar­vo­kas­ta työ­tä. Työ­tä, joka on in­hi­mil­li­ses­ti pal­kit­se­vaa ja yh­teis­kun­nal­le ta­lou­del­li­ses­ti kan­nat­ta­vaa.

Lä­heis­tään pää­a­si­al­li­ses­ti aut­ta­via on Suo­mes­sa noin 350 000 hen­ki­löä.

Omais­hoi­to­ti­lan­teis­ta noin 60 000 on si­to­via ja vaa­ti­via, mut­ta vain run­saas­sa 50 000 ta­pauk­ses­sa on teh­ty omais­hoi­to­la­kiin pe­rus­tu­va omais­hoi­to­so­pi­mus, jos­sa toi­se­na so­pi­mu­so­sa­puo­le­na on oma hy­vin­voin­ti­a­lue. So­pi­muk­set vaih­te­le­vat pal­jon eri hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den kes­ken ja tämä on epä­oi­keu­den­mu­kais­ta ja jopa syr­ji­vää. Omais­hoi­ta­jien omais­hoi­to­eh­dot täy­tyy ol­la yh­te­ne­väi­set koko maas­sa, pe­rus­tua la­kei­hin ei nii­den vaih­te­le­viin tul­kin­toi­hin ku­ten nyt va­li­tet­ta­vas­ti ta­pah­tuu. Kaik­kia hoi­det­ta­via ja hei­dän omais­hoi­ta­ji­aan tu­lee koh­del­la eri alu­eil­la ta­sa­puo­li­ses­ti, oli hoi­det­ta­va min­kä ikäi­nen tai kun­toi­nen ta­han­sa.

Tu­le­vai­suu­des­sa omais­hoi­ta­ja­so­pi­muk­siin tu­lee teh­dä pa­ran­nuk­sia. Yk­si kes­kei­siä asi­oi­ta on omais­hoi­ta­jan oman jak­sa­mi­sen var­mis­ta­mi­nen, kos­ka täl­lä het­kel­lä lii­an moni omais­hoi­ta­ja on uu­pu­mi­sen par­taal­la. So­pi­muk­sis­sa tu­lee ol­la etu­kä­teen so­vit­tu­na omais­hoi­ta­jan sään­nöl­li­set va­paa­päi­vät sekä tie­to sii­tä mis­sä ja mil­loin hoi­det­ta­va viet­tää in­ter­val­li­jak­son­sa.

Täl­lä het­kel­lä hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la ei ole yh­te­näis­tä nä­ke­mys­tä sii­tä, ket­kä pää­se­vät omais­hoi­don eri­lais­ten tu­kien pii­riin ja mil­lä pe­rus­teil­la. Nämä kri­tee­rit tu­lee sel­keyt­tää ja yh­te­näis­tää koko val­ta­kun­taa kos­ke­vik­si. Näin myös toi­min­nan val­von­ta sel­kiy­tyy ja ra­hoi­tus­tar­ve muut­tuu en­na­koi­ta­vam­mak­si. Use­al­la hy­vin­voin­ti­a­lu­eel­la on jou­dut­tu te­ke­mään li­sä­mää­rä­ra­ha­pää­tök­siä kes­ken toi­min­ta­vuo­den, kos­ka toi­min­nan en­na­koi­ta­vuus on ol­lut vai­ke­aa.

Omais­hoi­don roo­lia osa­na SOTE pal­ve­lui­ta tu­lee li­sä­tä ja ke­hit­tää. Kas­va­va ikäih­mis­ten jouk­ko haas­taa mei­tä päät­tä­jiä löy­tä­mään vaih­to­eh­to­ja. Myös ko­to­na hoi­det­ta­vien vam­mais­ten omais­hoi­don tuki on saa­ta­va la­kei­hin ja ase­tuk­siin niin si­to­vak­si, et­tei tul­kin­nan va­raa jää. On kor­kea ai­ka puut­tua omais­hoi­ta­jien ase­maan, sil­lä pel­kän hy­vän­tah­toi­suu­den tai vel­vol­li­suu­den va­raan tätä ar­vo­kas­ta työ­tä ei saa las­kea.

Tuu­la Vää­täi­nen

kan­sa­ne­dus­ta­ja SD