Itä-Suomen yliopiston Café Smart -tiedekahvila avaa yhteiskunnallisia näkökulmia muuttuneeseen itärajaan Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa keskiviikkona 8.5. klo 13–14.

Ti­lai­suus jär­jes­te­tään yh­teis­työs­sä kir­jas­ton kans­sa, ja kes­kus­te­lua voi seu­ra­ta myös ver­kon vä­li­tyk­sel­lä.

Ve­nä­jän hyök­käys Uk­rai­naan on ki­ris­tä­nyt EU:n ja Ve­nä­jän vä­li­set suh­teet ja sank­ti­o­po­li­tii­kat. Poh­jois-Kar­ja­lan­kin itä­ra­jal­la ge­o­po­liit­ti­set muu­tok­set ovat konk­re­ti­soi­tu­neet no­pe­as­ti. Ki­ris­ty­nyt sank­tio- ja ra­ja­po­li­tiik­ka on lo­pet­ta­nut niin EU:n ja Ve­nä­jän vä­li­sen ra­jat ylit­tä­vän yh­teis­työn, kau­pan ja tu­ris­min kuin ar­jen ra­ja­ny­li­tyk­set­kin, joi­hin to­tut­tiin edel­tä­vän 30 vuo­den ai­ka­na.

Jo­en­suun pää­kir­jas­ton Muik­ku-sali 8.5.2024 klo 13–14.

Tie­de­kah­vi­las­sa Kar­ja­lan tut­ki­mus­lai­tok­sen tut­ki­mus­pääl­li­köt Joni Virk­ku­nen ja Min­na Piip­po­nen poh­ti­vat ra­ja­tut­ki­muk­sen nä­kö­kul­mia itä­ra­jan muu­tok­siin ja muu­tos­ten yh­teis­kun­nal­li­siin vai­ku­tuk­siin. Yh­teis­kun­nal­li­set nä­kö­kul­mat ovat tah­to­neet jää­dä tur­val­li­suus­pu­heen var­joon. Mi­ten ra­jan muut­tu­mi­nen vai­kut­taa Suo­meen ja Poh­jois-Kar­ja­laan? Mi­ten se vai­kut­taa eri ih­mis­ryh­miin? Näi­tä muu­tok­sia on syy­tä poh­tia myös osa­na laa­jem­paa maa­il­man­po­li­tiik­kaa. Täs­sä yh­tey­des­sä Suo­men itä­ra­jan ke­hi­tys tus­kin on yl­lä­tys. Yk­sin­ker­tais­te­tut ja­ko­lin­jat, syys ja seu­raus suh­teet ja vas­tak­kai­na­set­te­lut sekä erit­täin kon­ser­va­tii­vi­sen val­ta­po­li­tii­kan ää­ne­käs puhe ja ko­vat ot­teet ovat kor­van­neet kyl­män so­dan jäl­kei­sen glo­ba­li­saa­ti­on ja kes­ki­näis­riip­pu­vuuk­sien ko­ros­ta­mi­sen.

Link­ki kes­kus­te­lun seu­raa­mi­seen ver­kos­sa: https://vi­meo.com/920361797