Juomiin käytettävien jääpalojen ja jäiden valmistamiseen käytettävien jääpalakoneiden hygieniassa on usein parantamiseen varaa.
Tämä havaittiin Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen – Siun soten ympäristöterveydenhuollon valvontahankkeessa, jossa tutkittiin jääpalanäytteitä kaikkiaan 30 ravitsemusliikkeestä.
Valvonnan perusteella laadittiin kirjalliset ohjeet jääpalojen hygienian parantamisesta, ja nämä ohjeet on lähetetty kaikille Pohjois-Karjalan ravintoloille, kahviloille ja pubeille.
Valvontahanke toteutettiin syksyllä 2023. Jääpalanäytteistä hygieeniseltä laadulta huonoja oli 60 prosenttia, välttäviä 23 prosenttia ja hyviä vain 17 prosenttia.
Jääpalakoneiden sisäpuolen puhtaus arvioitiin huonoksi 20 prosentissa kohteista, kohtalaiseksi 43 prosentissa kohteista ja hyväksi 37 prosentissa kohteista. Jääpalakoneen puhdistustiheys vaihteli kerran kuukaudessa tapahtuvasta puhdistuksesta kerran vuodessa tapahtuvaan puhdistukseen. Noin kolmasosassa kohteista koneen puhdistustiheys ei ollut haastateltavan tiedossa.
Edellisestä puhdistuksesta kulunut aika ei vaikuttanut jäiden mikrobiologiseen laatuun. Huonoja tuloksia oli eniten niissä kohteissa, joissa jääpalakoneen edellisestä puhdistuksesta ei ollut tietoa, mutta myös 1–3 viikkoa ja 1–2 kuukautta aiemmin puhdistettujen koneiden jääpaloista mikrobeja löytyi yli laatuvaatimusten ja -tavoitteiden.
Hankkeen tulosten perusteella jääpalakoneiden puhdistuksen ja huollon huomioiminen ravitsemusliikkeiden omavalvonnassa on osittain puutteellista. Puutteita oli myös välineiden säilytyksessä ja käsittelyhygieniassa.