Kiteen Arppen uusi KPA-lämpökeskus vihitään käyttöön perjantaina 6.9.

Ki­teen Läm­pö Oy:lle on val­mis­tu­nut yh­ti­ön his­to­ri­an suu­rin ja seu­tu­kun­nal­la­kin mer­kit­tä­vä noin 9,1 milj. eu­ron in­ves­toin­ti kau­ko­läm­mön tuo­tan­toon.

Vuon­na 1986 val­mis­tu­nut ja elin­kaa­ren­sa pää­hän tul­lut Arp­pen en­ti­nen läm­pö­kes­kus pu­ret­tiin pois vuo­den 2023 al­ku­puo­lel­la, ja uu­si läm­pö­kes­kus on ol­lut tuon jäl­keen ra­ken­teil­la. Uu­den kes­kuk­sen 5,5 MW:n kiin­te­än polt­to­ai­neen (KPA) kat­ti­la saa­tiin käyn­tiin tam­mi­kuus­sa 2024 ja vii­mei­set­kin jäl­ki­työt saa­daan val­miik­si elo­kuus­sa. Maan­ra­ken­nus- ja pe­rus­tus­työ­u­ra­kan to­teut­ti Sa­von Kul­je­tus Oy ja lai­tos­toi­mi­tus­ko­ko­nai­suu­den Laa­tu­kat­ti­la Oy.

Läm­pö­kes­kuk­sen pää­polt­to­ai­nee­na on ko­ti­mai­nen met­sä­ha­ke, jota ku­luu kes­ki­mää­rin noin kak­si rek­ka-au­tol­lis­ta päi­väs­sä. Uu­des­sa läm­pö­kes­kuk­ses­sa on käy­tös­sä te­ho­kas pus­si­suo­da­tin ja sa­vu­kaa­su­pe­su­ri, joi­den an­si­os­ta ali­te­taan tiu­ken­tu­vat pääs­tö­ra­jat mm. pien­hiuk­ka­sil­le sekä ote­taan tal­teen muu­toin huk­kaan me­ne­vää ener­gia. Tal­teen otet­tua huk­ka­läm­pöä käy­te­tään kau­ko­läm­mön tuo­tan­nos­sa ja lai­tok­sen omas­sa käy­tös­sä. Ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­syys ja ener­gi­a­te­hok­kuus kas­va­vat uu­den lai­tok­sen myö­tä huo­mat­ta­vas­ti.