Joensuun museot ja Joensuun ortodoksinen seurakunta järjestävät Pohjois-Karjalan vanhoja ortodoksikalmistoja käsittelevän esitelmätilaisuuden torstaina 3.10.2024.

Ta­pah­tu­ma jär­jes­te­tään Jo­en­suun or­to­dok­si­sen seu­ra­kun­nan seu­ra­kun­ta­sa­lis­sa (Kirk­ko­ka­tu 32, 80100 Jo­en­suu) 3.10.2024 klo. 13.00. Esi­tel­män pi­tää ar­ke­o­lo­gi FM Ant­ti Palm­roos.

Esi­tel­mä poh­jau­tuu vuon­na 2024 Poh­jois-Kar­ja­lan mu­se­os­sa to­teu­tet­tuun, Kar­ja­lai­sen Kult­tuu­rin Edis­tä­mis­sää­ti­ön ra­hoit­ta­maan tut­ki­mus­hank­kee­seen.

Hank­keen tu­lok­se­na on saa­tu uut­ta tie­toa useil­ta kal­mis­to­koh­teil­ta hyö­dyn­tä­en niin van­ho­ja asi­a­kir­ja­läh­tei­tä kuin ny­ky­ai­kai­sia kar­toi­tus­me­ne­tel­miä.

Esi­tel­mä vas­taa ky­sy­myk­siin muun mu­as­sa sii­tä, mil­lai­sil­le si­jain­neil­le kal­mis­to­ja oli ta­pa­na pe­rus­taa, mikä nii­den maan­tie­teel­li­nen si­jain­ti oli ja on­ko vuo­si­sa­to­ja van­hois­ta hau­tauk­sis­ta yhä jäl­jel­lä maan­pääl­li­siä merk­ke­jä. En­tä mitä kar­ja­lai­sil­le kal­mis­toil­le ta­pah­tui, kun vä­es­tö vaih­tui lu­te­ri­lai­sek­si?