Joensuu on laskenut vuonna 2022 kaupungin alueelta aiheutuneet kasvihuo­ne­kaa­su­päästöt. Päästöjen kokonaismäärä oli 385 tuhatta tonnia.

Vuo­sien 2021 ja 2022 vä­lil­lä pääs­tö­mää­rä vä­he­ni 40 tu­hat­ta ton­nia. Pääs­töt vä­he­ni­vät tai py­syi­vät sa­mal­la ta­sol­la kai­kil­la sek­to­reil­la.

Jo­en­suu ta­voit­te­lee hii­li­neut­raa­liut­ta ja 60 pro­sen­tin pääs­tö­vä­hen­nys­tä vuo­teen 2025 men­nes­sä ver­rat­tu­na vuo­den 2007 ta­soon. Vuon­na 2022 pääs­tö­jä oli vä­hen­net­ty 42 pro­sent­tia.

– Vuo­den 2021 pääs­tö­tie­to voi tun­tua van­hal­ta, mut­ta se on tuo­rein tie­to kau­pun­gin pääs­töis­tä, sil­lä nii­den las­ke­mi­nen on hi­das­ta, kom­men­toi kau­pun­gin il­mas­to­koor­di­naat­to­ri Tuu­li Hyp­pä­nen.

Eni­ten pääs­töt vä­he­ni­vät te­ol­li­suu­des­sa ja työ­ko­nei­den käy­tös­sä, jot­ka ovat suu­rin yk­sit­täi­nen pääs­tö­läh­de Jo­en­suus­sa. Pääs­töt vä­he­ni­vät täl­lä sek­to­ril­la 25 tu­hat­ta ton­nia. Suu­rin syy te­ol­li­suu­den pääs­tö­jen vä­he­ne­mi­sel­le on vä­hen­ty­nyt polt­to­ai­nei­den käyt­tö. Toi­sek­si eni­ten pääs­töt vä­he­ni­vät kau­ko­läm­mön­tuo­tan­nos­sa, jos­sa vä­hen­nys oli 4 tu­hat­ta ton­nia.

Jo­en­suun suu­rim­mat pääs­tö­läh­teet ovat te­ol­li­suus, tie­lii­ken­ne ja kau­ko­läm­mön tuo­tan­to. Vuo­sien 2021 ja 2022 vä­lil­lä tie­lii­ken­teen pääs­töt vä­he­ni­vät 2 tu­hat­ta ton­nia, joka on hie­man edel­lis­vuo­sia vä­hem­män. Suu­rin pääs­tö­jen ai­heut­ta­ja tie­lii­ken­tees­sä on hen­ki­lö­lii­ken­ne.

– Kan­sal­li­ses­ti on ar­vi­oi­tu, et­tä tie­lii­ken­tees­sä myön­teis­tä pääs­tö­ke­hi­tys­tä ajoi ajo­neu­vo­kan­nan säh­köis­ty­mi­nen ja ajo­suo­rit­tei­den eli ajet­tu­jen ki­lo­met­rien vä­he­ne­mi­nen, kom­men­toi Hyp­pä­nen.

Jo­en­suun kas­vi­huo­ne­kaa­su­pääs­töt -ra­port­ti löy­tyy osoit­tees­ta: cli­ma­te­jo­en­suu.fi/kaik­ki-paas­tois­tam­me.