Orpon (kok) sysimustan hallituksen leikkaukset iskevät kovimmin lapsiperheisiin ja muihin nuoriin aikuisiin. Tällä tulee olemaan ikäviä seurauksia kenties kymmeniksi vuosiksi.

Hallitus leikkaa koulutuksesta

Opin­to­ra­han in­dek­si­jää­dy­tys voi tar­koit­taa vuo­si­ta­sol­la jopa noin 300 eu­ron leik­kaus­ta opis­ke­li­jan opin­to­tu­keen. Toi­sen as­teen opis­ke­li­jal­le opin­to­tu­en lai­na­pai­not­tei­suu­den li­sää­mi­nen on eri­tyi­sen han­ka­la, sil­lä opin­to­lai­nas­ta ei mak­se­ta kor­ke­a­kou­luo­pis­ke­li­joi­den ta­paan mi­tään no­pe­an val­mis­tu­jan hy­vi­tys­tä. Toi­meen­tu­lo­tu­kea ei voi saa­da nos­ta­mat­ta opin­to­lai­naa eli il­man vel­kaan­tu­mis­ta.

Opis­ke­li­joi­den ylei­nen asu­mis­tu­ki muut­tuu opin­to­tu­en asu­mis­li­säk­si, mikä alen­taa tu­kea noin 130 € / kk. Mo­nel­le opis­ke­li­jal­le tämä tar­koit­taa, et­tä opin­to­tu­ki ja asu­mis­li­sä me­ne­vät ko­ko­naan vuok­raan. Li­säk­si on to­den­nä­köis­tä, et­tä asu­mis­li­sä kyt­ke­tään en­ti­seen ta­paan opin­to­tu­keen, jol­loin sitä saa vain 9 kk vuo­des­sa. Ke­sä­a­jak­si opis­ke­li­jat aje­taan toi­meen­tu­lo­tu­en pii­riin tai asun­not­to­mik­si.

Am­ma­til­lis­ta kou­lu­tus­ta hei­ken­ne­tään ra­jus­ti. Ai­em­man am­ma­til­li­sen tai kor­ke­a­kou­lu­tut­kin­non suo­rit­ta­nei­den ra­hoi­tus lei­ka­taan op­pi­lai­tok­sil­ta. Alan vaih­to ja uu­del­leen kou­lut­tau­tu­mi­nen es­tyy. Toi­sen as­teen am­ma­til­li­ses­ta kou­lu­tuk­ses­ta lei­ka­taan li­säk­si 100 mil­joo­naa eu­roa.

Ai­kuis­kou­lu­tus­tu­en lak­kaut­ta­mi­sel­la hal­li­tus sa­bo­toi eri­tyi­ses­ti sote-alo­jen työl­li­syyt­tä. Se on ol­lut väy­lä am­mat­tiin myös nuo­ril­le ai­kui­sil­le. Esi­mer­kik­si ter­vey­den­hoi­ta­jan tut­kin­non suo­rit­ta­neis­ta 50 pro­sent­tia ja en­si­hoi­ta­jan tut­kin­non suo­rit­ta­neis­ta 49 pro­sent­tia on käyt­tä­nyt ai­kuis­kou­lu­tus­tu­kea.

Hal­li­tuk­sen toi­met sy­ven­tä­vät ta­lou­den taan­tu­maa ja ovat ai­heut­ta­mas­sa mas­sa­työt­tö­myy­den ja li­sään­ty­vän köy­hyy­den 1990-lu­vun ta­paan.

Hallitus vaikeuttaa työllistymistä

Al­le 25-vuo­ti­ai­den työt­tö­myys kas­voi hel­mi­kuus­sa eni­ten, 18,5 pro­sent­tia, vuo­den ta­kai­seen näh­den. Nuo­ret, vas­ta­val­mis­tu­neet ovat työl­lis­ty­neet mo­nes­ti osa-ai­kai­siin töi­hin en­nen työ­ko­ke­muk­sen kart­tu­mis­ta. Työt­tö­myys- ja asu­mis­tu­kien leik­kauk­set tuk­ki­vat tä­män väy­län ja aja­vat nuo­ria ai­kui­sia köy­hyy­teen ja toi­meen­tu­lo­tu­en pii­riin. Työ­e­lä­män tu­le­vat hei­ken­nyk­set si­ne­töi­vät nuor­ten py­sy­mi­sen pois­sa työ­mark­ki­noil­ta.

Hal­li­tuk­sen toi­met sy­ven­tä­vät ta­lou­den taan­tu­maa ja ovat ai­heut­ta­mas­sa mas­sa­työt­tö­myy­den ja li­sään­ty­vän köy­hyy­den 1990-lu­vun ta­paan. Tämä tar­koit­taa pa­him­mil­laan me­ne­tet­ty­jä su­ku­pol­via.

Veli-Mat­ti Hurs­kai­nen